15.03.2016

Jauna autoceļu izmantošanas nodevu iekasēšanas sistēma Beļģijā

Jauna autoceļu izmantošanas nodevu iekasēšanas sistēma Beļģijā

(2)

Beļģija sākot no 2016. gada 1. aprīļa plāno ieviest jaunu autoceļu izmantošanas nodevu iekasēšanas sistēmu Viapass un tāpēc pametīs pašreizējo Eurovignette sistēmu. Būtiskākās izmaiņas ir šādas: Nodevu apmērs ievērojami pieaugs un viss process būs daudz sarežģītāks. Ir pagājuši tie laiki, kad jūs varējāt nopirkt EUROVIGNETTE tiešsaistē ar vienu peles klikšķi vai arī iegādāties to uzpildes stacijā par 8 eiro. Pieaugs ne tikai nodevas apmērs, bet arī maksas ceļu un transportlīdzekļu skaits. Beļģija ir ļoti nozīmīga Rietumeiropas tranzītvalsts un tieši tāpēc (abējādā nozīmē) no tās nav iespējams izvairīties!

Neinformētība jums var dārgi izmaksāt — gan laika, gan naudas ziņā!

Beļģijas jaunā autoceļu izmantošanas nodevu iekasēšanas sistēma būs pilnībā elektroniska, un aprēķini notiks balstoties uz maršrutu, izmantojot transportlīdzeklī iebūvējamo vienību (On-Board-Unit). Transportlīdzeklī iebūvējamo vienību ir iespējams iegādāties tiešsaistē Satellic.be vai arī attiecīgajās tirdzniecības vietās iemaksājot depozītu 135 eiro apmērā. Lai saņemtu transportlīdzeklī iebūvējamo vienību, ir nepieciešams uzrādīt reģistrētā transportlīdzekļa pilnu masu un emisiju klasi apliecinošu dokumentu. Vienīgais izņēmums ir šāds: UTA klientiem, kuri ir reģistrējušies Spānijas/Francijas/Portugāles Multibox sistēmā, ir jāreģistrējas ar to arī Beļģijā. Nodeva tiks piemērota arī attiecībā uz maksas tiltiem, kuri ir visā valstī. Attiecībā uz tiem tiks aprēķināta ne tikai nodeva, bet arī informācija par transportlīdzekļa svaru, attālumu un ātrumu. Jaunā autoceļu nodevu iekasēšanas sistēma, kurā ir izmantota EETS tehnoloģija, tika izvēlēta tāpēc, ka tā ļauj ātri un operatīvi piemērot nodevas automašīnām. Tiem autovadītājiem, kuri neievēros jaunos noteikumus un kuri tiks pārbaudīti, būs jāmaksā sods. Par katru pārkāpumu autovadītājiem piemēros 1000 eiro lielu sodu. Eiropas lielākās transporta platformas TimoCom izpilddirektoram Marselam Fringsam (Marcel Frings) ir kāds ieteikums uzņēmumiem, kuriem ir liels autoparks: “Transporta uzņēmumiem ir ieteicams jau uzreiz pasūtīt un uzstādīt transportlīdzeklī iebūvējamās vienības, nevis atstāt šo darbu autovadītāju ziņā, tiem sasniedzot Beļģijas robežu. Ir sagaidāms, ka aprīlī pie tirdzniecības punktiem veidosies garas rindas.”

Desmit nozīmīgākie jaunās autoceļu izmantošanas nodevu sistēmas Viapass informācijas punkti Beļģijā

1. Sākot no 2016. gada 1. aprīļa visiem transportlīdzekļiem, kuru pilna masa pārsniedz 3500 kg, būs jāmaksā autoceļu nodeva par autoceļu un valsts nozīmes ceļu izmantošanu. Nav būtiski, vai runa ir par privātajiem, vai komerciālajiem transportlīdzekļiem.


2. Visiem autoceļu nodevas maksājošajiem transporta līdzekļiem būs jābūt aprīkotiem ar darba kārtībā esošām transportlīdzeklī iebūvētām Satellic iekārtas vienībām. Šī sistēma būs atbildīga par autoceļu izmantošanas nodevu iekasēšanu.
 
3. Transportlīdzeklī iebūvējamās vienības ir iespējams iegādāties tiešsaistē tīmekļa vietnē Satellic.be vai arī to tirdzniecības vietās iemaksājot 135 eiro depozītu.
 
4. Katra transportlīdzeklī iebūvētā vienība tiks reģistrēta tikai vienam transportlīdzeklim, un to nebūs iespējams izmantot vēl kādam.
 
5. “Transporta uzņēmumiem ir nepieciešams savlaicīgi pasūtīt un uzstādīt transportlīdzeklī iebūvējamās vienības un tādējādi izvairītos no garām rindām tirdzniecības vietās.
 
6. Lai kādā no tirdzniecības vietām saņemtu transportlīdzeklī iebūvējamo vienību, transporta līdzekļa dokumentos ir jābūt uzrādītai pilnai automašīnas masai un emisiju klasei, vai arī to var apliecināt uzrādot attiecīgo ražotāja izsniegtu identifikācijas dokumentu.
 
7. Ja reģistrētam nodevu maksājošam transportlīdzeklim ir vairākas piekabes, tad sistēmā vienmēr būs jāievada transportlīdzeklis ar maksimālo transportlīdzekļa pilno masu un/vai lielāko asu skaitu. Lai gan cenas atšķirība var šķist nenozīmīga, sods par katru kļūdu būs 1000 eiro.
 
8. Ja jūs esat nolēmuši iegādāties transportlīdzeklī iebūvējamo vienību kādā no tirdzniecības vietām, tad neizvēlieties ātro reģistrāciju. Tādā gadījumā jūs nesaņemsiet kvīti par PVN atmaksu.
 
9. Autoceļu izmantošanas nodevas Flandrija, Valonijā vai Briseles reģionā atšķiras. Briseles apkaimē par katru kilometru tiks piemēroti vairāk nekā 20 centi par EURO 6 izmešu standartam atbilstošu kravas automobili.
 
10. Visu nepieciešamo informāciju jūs varat iegūt Viapass vietnē, kā arī četrās valodās Satellic.be vai arī pa tālruni: 00800-72 83 55

Lejupielādēt preses relīzi
Uz sākumu