29.03.2016

Novērst kravu zādzības

Kā transporta nozares uzņēmumi var novērst kravu zādzības un pasargāt sevi no šādiem noziegumiem

(1)

Noziedzība un nelieši ir katrā uzņēmējdarbības sfērā. Kravu un transporta nozarē zādzības notiek dažādās formās (piemēram, tiek veiktas zādzības tieši no automašīnām vai pastrādāti kibernoziegumi digitālajā pasaulē).  Viens no kibernoziedznieku mērķiem ir internetbiržas. Viņi „zvejo“ sensitīvos datus un, izmantojot viltotus identifikācijas datus, cenšas iegūt sev vērtīgas preces un kravas. Līdzīgi kā darbojas ceļu satiksmes noteikumi, pastāv arī nozares noteikumu kopums,kas ir jāievēro nolūkā mazināt vai pat novērst kravas zādzības risku. Eiropas lielākā kravas pārvadātāju platforma TimoCom ir izstrādājusi nozares noteikumus tieši šim mērķim. Pieredzējušais IT pakalpojumu sniedzējs rāda veidus un līdzekļus, kā kravu ekspeditori un transporta un loģistikas sfēras darbinieki var mazināt risku. TimoCom ir radījis vairāklīmeņu drošības tīklu un piedāvā konkrētus ieteikumus attiecībā uz rīcību ikdienā, lai noziedzniekiem neatstātu ne mazāko iespēju.

Drošība kā izaicinājums 

Saskaņā ar kādu Pārvadājamo kravu aizsardzības asociācijas (Transported Asset Protection Association (TAPA)) veiktu pētījumu 2015. gadā Eiropā, Vidējo Austrumu reģionā un Āfrikā ir ziņots par vairāk nekā 1515 kravu zādzībām. Kopumā Eiropā ir reģistrēti 832 gadījumi. Valstis, kurās ir konstatēts visliekākais zādzību skaits, ir Nīderlande (436), Apvienotā Karaliste (165) un Vācija, taču zādzību skaits ir samazinājies no 285 gadījumiem 2014. gadā līdz 97 gadījumiem 2015. gadā. 70 ziņotajos gadījumos vērtība pārsniedza €100 000, 5 valstīs - pat vairāk nekā €1 miljons.

 

Lielākoties sekas ir vēl nopietnākas: neveiktas piegādes rada zaudējumus ražošanā, kā rezultātā ir iespējama pasūtījumu atcelšana, kaitējums reputācijai un - sliktākajā gadījumā - maksātnespēja. Uzņēmumi paši var proaktīvi mazināt riskus visos līmeņos - piemēram, liekot saviem darbiniekiem pievērst lielāku uzmanību un izstrādājos dažādas pretdarbošanās stratēģijas. Drošības jautājumiem ikdienas darbā ir jāpievērš pienācīga uzmanība. Palielinoties sauszemes pārvadājumu apjomiem, ir sagaidāma arī noziedzības līmeņa palielināšanās. Vācijas Federālā Transporta ministrija paredz, ka pārvadājumu apjomi līdz 2025. gadam palielināsies par 27% jeb 3.5 miljardiem tonnu.

 

Pārbaudīt piegāžu sistēmas, likvidēt vājās vietas

Mūsdienās atsevišķu noziedznieku vietā darbojas organizēti noziedzīgie grupējumi. Vienas dienas laikā tiek izveidoti viltus uzņēmumi, un neatļauti tiek izmantoti respektablu uzņēmumu identifikācijas dati. Šī iemesla dēļ uzņēmumiem ir ļoti jāseko līdzi, kam viņi nodrošina piekļuvi saviem datiem. Plānotāji var lietot savus tehnoloģiskos un organizatoriskos līdzekļus, lai īpaši palīdzētu saviem autovadītājiem un darbotos pretim šādiem atgadījumiem. Maršrutā ieteicams izmantot tikai drošas atpūtas un transportlīdzekļus stāvvietas. Arī informācijas par pārvadājumu apmaiņai ir jānotiek tikai starp automašīnas vadītāju, vadības centru un vadītāju.

 

Kravas pārvadājumu biržā liela nozīme ir kompleksai pieejai un pārdomātai komercdarbībai

Tāda pati precizitāte ir jāievēro arī darbā ar tiešsaistes platformām. Izvēloties transporta biržu, vienīgajiem kvalitātes faktoriem vajadzētu būt tehnoloģiskajai stabilitātei un lietotāju ērtumam. Vienlīdz liela nozīme ir pakalpojuma sniedzēja drošības koncepcijai. IT pakalpojumu sniedzējs TimoCom ar tā pārvadājumu platformu tirgū veiksmīgi darbojas jau vairāk nekā 20 gadu. Būtiski ir arī tas, ka lietotāji var justies drošībā. Uzņēmums piedāvā visaptverošu aizsardzību, veicot kompleksus pasākumus un nodrošinot aizsardzības tīklu ar aizsardzību vairākos līmeņos. Tomēr reālie pasūtījumi tiek izpildīti ārpus biržas, pakalpojumu sniedzējam neiesaistoties. Šī iemesla dēļ TimoCom ir īpaši svarīgi informēt dalībniekus par iespējamajiem riskiem un drošām darba metodēm.

 

Svarīgākie noteikumi tīrai uzņēmējdarbībai

Sadarbībā ar Landeskriminatlamt Niedersachsen (Lejassaksijas Valsts izmeklēšanas birojs) un Verband für Sicherheit in der Wirtschaft Norddeutschland (VSWN) (Biedrība drošības ekonomikā nodrošināšanai Ziemeļvācijā), nozares transporta apdrošināšanas uzņēmums HDI Gerling un vēl viens kravas pārvadājumu biržas pakalpojumu sniedzējs (Teleroute) ir radījuši visaptverošus informācijas bukletus un kontrolsarakstus ar nolūku novērst zādzības. Tie ir paredzēti automašīnu vadītājiem, plānotājiem un vadībai/augstākā līmeņa vadītājiem. Papildu informācija par drošības paketi TimoCom Secure vietnes www.timocom.lv sadaļā "Security" ("Drošība"). Visi kontrolsaraksti un informācijas bukleti tur ir pieejami lejupielādei bez maksas.

 

Vairāk informācijas par TimoCom ir vietnē www.timocom.lv.

Lejupielādēt preses relīzi
Uz sākumu