18.11.2015

Vairāk lietotāju - sekmīgāka darbība?

Kravu un noliktavu biržas - Kam reāli ir nozīme

(2)

Pārvadājumu plānošana bez kravas pārvadājumu biržas? Gandrīz neiespējami. Lietotāji piedāvā kravu, kurai vēl nav vispār nekāda transporta. Tajā pašā laikā pārvadājumu pakalpojumu sniedzēji, kuriem ir brīvi transporta resursi, var palielināt to izmantojumu. Kravu un transporta biržas ir visādā ziņā noderīgs instruments sekmīgākas uzņēmuma darbības nodrošināšanā. Tāpēc nav nekāds pārsteigums, ka Eiropas tirgū ir vairāk nekā 100 visu veidu pārvadājumu biržu. Gūt pārskatu par kravu pārvadājumu un transporta biržu tematu ir kļuvis daudz sarežģītāk.

Pārvadājumu biržu klāsts ir plašs: ir nelielas, specializētas kravu pārvadājumu biržas, kurās ir tikai daži lietotāji, un ir arī stabili Eiropas mēroga uzņēmumi ar vairākiem tūkstošiem lietotāju. Pirmajā mirklī varētu šķist, ka pareizās biržas izvēle ir vienkārša - jo lielāks reģistrēto lietotāju skaits, jo lielāka vilinošu piedāvājumu iespējamība. "Tas ir maldīgs priekšstats", uzskata Eiropas lielākās pārvadājumu platformas pārstāvniecības vadītājs Marcel Frings, "Mūsuprāt, svarīgs ir nevis lietotāju skaits, bet gan kravas pārvadājumu biržā ik dienas ievadīto piedāvājumu skaits." Veiksmīga platformu citu starpā izceļ vienkāršs aprēķins: "TimoCom, piemēram, ir 100 000 lietotāju, kuri piedāvā līdz pat 450 000 kravu un transportlīdzekļu dienā. Tas nozīmē, ka katrs lietotājs katru dienu publicē vidēji 4,5 piedāvājumus. Citas transporta biržas palielina savu lietotāju skaitu reklāmas nolūkā. Palūkojoties uz piedāvājumu skaitu šajās biržās, ir redzams, ka dažos gadījumos lietotājs publicē vidēji 2,3 piedāvājumus", skaidro Frings. Šī iemesla dēļ, izvēloties kravas pārvadājumu un transporta biržu, daudz saprātīgāk ir ņemt vērā nevis lietotāju skaitu, bet gan piedāvājumu skaitu dienā.

Vienota definīcija
Principā kravu pārvadājumu biržu starpā nav vienotas izpratnes par jēdzienu "lietotājs". Šī iemesla dēļ daži pārvadājumu biržu nodrošinātāji savās reklāmās norāda lielu skaitu lietotāju. Piedāvājumu skaitu var saprast visi klienti. Katrs var redzēt, vai biržas pakalpojumi tiek bieži izmantoti, vai nē. Reālais lietotāju skaits nav tik viegli nosakāms standarta definīcijas neesamības dēļ. TimoCom šajā ziņā darbojas pārskatāmi un saprotami, jo katrs jauns lietotājs kā tāds arī tiek reģistrēts. Papildus tam katrs lietotājs maksā lietošanas maksu. Šī iemesla dēļ uzņēmumi kā lietotājus reģistrē tikai reālos biržas lietotājus. Citās biržās "lietotāji" var tikt pievienoti bezgalīgi un bez maksas. Viņi var parādīties statistikā, bet ne pārvadājumu biržā. "Ja tiek atdotas visas biļetes uz futbola spēli, bet to reāli apmeklē tikai trešā daļa, mēs sakām, ka biļetes tika izpārdotas, bet stadions ir tukšs", situāciju salīdzina Frings. "Vērtīgākas ir tās kravas pārvadājumu biržas, kurām ir nevis vairāk lietotāju, bet gan piedāvājumu", saka Frings.

Kvantitāte un kvalitāte
Vēl viens izšķirošs faktors kravas pārvadājumu un transporta biržas izvēlē papildus piedāvājumu skaitam ir potenciālo darījumu partneru uzticamība attiecīgajā pārvadājumu biržā. Jo visaptverošāka ir pārvadājumu platformā drošības pasākumu pakete, jo grūtāk tajā ir darboties "melnajām avīm". TimoCom piedāvā, piemēram, vairāku līmeņu drošības sistēmu, kurā tiek veiktas ne tikai obligātās pārbaudes. Ja kāds nepilda savas maksājumu saistības, talkā nāk pašu parādu piedziņas daļa jurista Alekxander Oebel vadībā. Kopā ar savu komandu viņš palīdz klientiem saņemt tiem pienākošos naudas līdzekļus ārpustiesas kārtībā. Tas ir pakalpojums, kuram būtu jābūt katrā patiešām drošā kravas pārvadājumu un transporta biržā.

Pirms izvēlēties vienu vai otru kravas pārvadājumu un transporta biržu, ir vērts izvērtēt pamatīgāk. Ņemot vērā nule minētās rekomendācijas, pareizo kravas pārvadājumu biržu izdodas atrast, veicot pavisam vienkāršus aprēķinus.

Vairāk informācijas par TimoCom ir vietnē www.timocom.lv.

Lejupielādēt preses relīzi
Uz sākumu