12.04.2016

Veseli kravas automašīnu vadītāji - vai tas ir iespējams?

Uzturs, sports un atpūta spraigajā pārvadājumu pasaulē

(1)

Jūsu dzīvesveida veselīgums bieži ir atkarīgs no Jūsu ikdienas darba gaitām. Runājot par veselīga dzīvesveida ievērošanu, daudz ierobežojumu un problēmu ir jo īpaši kravas automašīnu vadītājiem. Ilgstoša atrašanās sēdus stāvoklī, nepastāvīgi ēdienreižu laiki un mainīgs darba grafiks, nemaz nerunājot par stresu, vientulību, bailēm utt., nebūt nav optimālākie apstākļi labas veselības uzturēšanai. Aizvien vairāk uzņēmumu apzinās, ka tiem ir jāuzlabo savu autovadītāju dzīves kvalitāte, un aizvien vairāk uzņēmumu ir sapratuši, ka to darīt ir patiešām vērts.

Ir skaidrs, ka darba apstākļi ietekmē darbinieku veselību, un darbinieka veselība ietekmē sniegumu. Kravas automašīnu vadītāju darba apstākļi nav ideāli: pastāvīga vibrācija, kas ietekmē ķermeni, troksnis, darbs maiņās, nepietiekams miers un atpūta, nepastāvīgi ēdienreižu laiki, neērta sēdēšana garu reisu laikā u.tml. Bet ir vēl citi aspekti. Ne pārāk veselīga ir pati darba vide, jo autovadītāji ieelpo oglekļa monoksīdu, sēra dioksīdu un citas kaitīgās gāzes. Vienkārši iedomājieties, ka tādi paši apstākļi būtu, strādājot birojā.

Darba devējiem un darbiniekiem ir jāapvieno kompetence un spēki

Katram, protams, ir tiesības noteikt savu dzīvesveidu, uztura režīmu vai sporta aktivitāšu daudzumu. Tomēr pētījumi liecina, ka daudzi kravas automašīnu vadītāji nezina, kā viņi varētu uzlabot savu veselības stāvokli, tikai nedaudz piepūloties. Šī ir lieliska iespēja darba devējiem palīdzēt saviem darbiniekiem. Aizvien vairāk uzņēmumu sniedz saviem darbiniekiem informāciju par uztura režīmu, fizisko aktivitāti, svaru un miega režīmu. Daži darbinieki mēģina reorganizēt darba vietu nolūkā radīt vidi, kurā tiek rosināta veselīga dzīvesveida ievērošana. Pirmais solis ir regulāru un garāku pārtraukumu ieviešana, lai autovadītāji varētu paēst un izkustēties.

Tas ne tikai uzlabo darbinieku veselības stāvokli, bet arī nodrošina labumu uzņēmumam. Galu galā, jo mazāk kravas automašīnu vadītāju neierodas darbā slimības dēļ, jo lielāka ir uzņēmuma līdzekļu ekonomija ikdienā.

 Varētu izklausīties utopiski, taču ir uzņēmumi, kuri jau veic novatoriskus pasākumus ar nolūku uzlabot darbinieku veselību.

 Praktiskie gadījumi

Kā piemēru var minēt Beļģijas uzņēmumu "Van Dievel", kuram pieder 60 kravas automašīnas un kurā strādā vairāk nekā 90 autovadītāju. Uzņēmums pastāvīgi nodarbina arī ārstu, kurš veic katra autovadītāja ikgadējās veselības pārbaudes. Papildus tam uzņēmums, sadarbojoties ar ārstu, ārēju ergonomistu un astoņiem autovadītājiem, ir izstrādājis apmācības programmu un bukletu ar nolūku sniegt informāciju par to, kā autovadītāji strādājot var saglabāt savu veselību un izvairīties no muskuļu un kaulu bojājumiem.

 

Vēl viens piemērs ir transporta uzņēmums "Finlandia" un tā projekts 'Trim Truckers", kura mērķis ir nodrošināt "nevainojamu kravas automašīnu vadītāju veselību". Projekta nolūkiem uzņēmums izstrādāja programmu, kurā ar paša uzņēmuma ārsta palīdzību tiek apzinātas autovadītāju veselības problēmas.

Tiklīdz problēma tiek konstatēta un diagnosticēta, ārsts piedāvā sākotnēju konsultāciju, bet pēc tam nosūta autovadītāju pie speciālista nepieciešamo izmeklējumu veikšanai. Uzņēmuma ārsts nodrošina pastāvīgu autovadītāja aprūpi. Un tas vēl nav viss, jo "Finlandia" organizēja saviem autovadītājiem pusdienu pakalpojumu, piedāvājot dažādas veselīgas maltītes līdzsvarotam uzturam, kas ir daudz labāk nekā ātri paķert kaut ko neveselīgu. Uzturs ir svarīgs, taču būtiska loma ir arī atpūtas laikam. Uzņēmuma psihologs plāno darba maiņas un maršrutus tā, lai autovadītājiem būtu pietiekami daudz laika atpūtai.

Par kravas autovadītāju veselību rūpējas ne tikai uzņēmumi, bet autovadītāju interešu ievērošanai pievēršas arī organizācija "DocStop für Europäer e.V.". Apvienība ir dibināta 2007. gadā, un tā rūpējas par labāku profesionālo autovadītāju veselības aprūpes nodrošināšanu reisu laikā uz Eiropas ceļiem. Ja autovadītājam reisa laikā ir nepieciešama medicīniskā palīdzība, viņam tikai jāpiezvana uz DocStop palīdzības dienestam, kurš darbojas, izmantojot ADAC Truck Service pakalpojumus. Autovadītājs sniedz informāciju par saviem simptomiem, savu atrašanās vietu un maršrutu, savukārt viņš saņem informāciju par tuvāko autostāvvietu un DocStop atrašanās vietu attiecīgajā maršrutā. DocStop atrašanās vietā autovadītājs saņem veselības aprūpes speciālista nodrošinātu medicīnisko palīdzību. Pašlaik visā Eiropā ir 535 DocStop atrašanās vietas, kā arī vairāk nekā 100 atbalstītāju un sadarbības partneru, tostarp, piemēram, TimoCom Soft-und Hardware GmbH.

 Šie piemēri liecina, ka transporta uzņēmumi un apvienības var dot milzīgu ieguldījumu kravas automašīnu vadītāju veselības uzturēšanā. Šie pasākumi - jo īpaši iekšēji uzņēmumā - nodrošina labāku darba vidi, kā arī pozitīvu attieksmi darbā, un darbinieki reāli redz, ka darba devējs par viņiem rūpējas.

 Kā ir ar Jūsu uzņēmumu? Vai tas nopietni uzturas pret savu darbinieku veselību?

 Vairāk informācijas par TimoCom varat atrast vietnē www.timocom.lv

Lejupielādēt preses relīzi
Uz sākumu